Sociální sítě
Nahoru

Koláč, který okouzlil Brigitte Bardot

Originální celoroční cesta Francií, která zákazníkům originálního francouzského pekařství PAUL představuje to nejlepší z každého regionu, pokračuje! V letních měsících zamíříme na jihovýchod Francie.

Poklidný slunečný den ruší jen zpěv cikád, ukrytých v piniích a šumění mořských vln na Azurovém pobřeží. Krása opojně vonící Provence se tříští o strmé horské štíty Alp. Davy turistů v ulicích a na plážích měst se známými jmény – Marseille, Nice, Cannes, Saint- Tropez… Vítejte v regionech jihovýchodu Francie, oblasti kontrastů, které se projevují i v místní kuchyni. Vychutnejte si kulinářskou exkurzi do míst, která proslavila Francii po celém světě. Od června do září je pro Vás ve všech pobočkách originálního francouzského pekařství PAUL připravena celá řada pochoutek se zajímavou historií a původem a samozřejmě také vynikající chutí.

První je koláč Tropézienne, sladký symbol známého městečka Saint-Tropéz, na jehož plážích a v ulicích vznikala nejen legendární série o četníkovi, ale také film „A bůh stvořil ženu“, který proslavil do té doby neznámou Brigitte Bardot. A právě lidé z filmového štábu podlehli tomuto lahodnému výtvoru polského mistra cukráře, usazeného v Saint-Tropez natolik, že jim musel čerstvý dort dodávat i několikrát denně. Zamilovala si ho i Brigitte Bardot, která cukráře požádala, aby koláč pojmenoval „La tarte Tropézienne“. Restaurace stejného jména stále existuje a na svůj oblíbený koláč sem chodí i Brigitte, která dnes nedaleko Saint-Tropéz žije. Koláč Tropézienne je upečený z jemného brioškového těsta, plněný bohatým šlehačkovým krémem, vonícím po vanilce, a posypaný křupavými krystalky cukru.

Chléb je jedním ze základních kamenů nabídky pekařství PAUL. V oblasti Provence si oblíbili Fougasse, bílý chléb ve tvaru obilného klasu s měkkou kůrkou a vláčnou střídkou. Podle legendy byl původně jakýmsi zkušebním pečivem, kterým si pekař ověřoval, zda je pec dostatečně vyhřátá. Učedníci dostávali fougasse ke snídani a tento zvyk se pak přenesl i mezi další obyvatele Provence. V pekařství PAUL ochutnáte speciální Fougasse s kousky oliv.

Milovníky sladkého potěší další dvě novinky, zdobené tzv. růžovými pralinkami – křupavými mandlemi, obalenými barevným praženým/karamelizovaným cukrem, který jim dodává slaďoučkou a zajímavou chuť i texturu. Tato cukrovinka je oblíbená zejména v oblasti Lyonu, kde má také svůj původ. Pralinková tartaletka kombinuje křehký korpus s pralinkovým krémem, meruňkovou polevou a celými růžovými pralinkami navrchu. Růžovými pralinkami je posypána také Brioška s pralinkami, které tato tradiční cukrovinka dodává neobyčejně zajímavou chuť.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.