Sociální sítě
Nahoru

Oslavte světový den Malbecu s pýchou argentinského vinařství

Jako každý rok se i letos celosvětově oslavuje klenot argentinského vinařství, tedy odrůda Malbec. Světový den Malbecu připadá tradičně na 17. duben, v tento den bylo totiž roku 1853 založeno první vinařství v Argentině, na kterém se Malbec začal pěstovat. „Starobylá odrůda pochází podle dochovaných dokumentů z Francie, výrazně se ovšem proslavila až v Argentině. Dnes představuje neodmyslitelnou součást tamního vinařství a těší se stále větší popularitě,“ upřesňuje Jakub Čebiš, head sommelier pražské restaurace Grand Cru. K oslavě Světového dne Malbecu se připojí řada tuzemských barů a restaurací, ale například i společnost Premier Wines & Spirits, která do České republiky distribuuje některé z předních značek této argentinské odrůdy.

_MG_6912 panoZa místo vzniku odrůdy Malbec se považuje město Cahors na jihozápadě Francie, v současné době je však považována za národní víno Argentiny. Tato vína se vyznačují tmavě červenou až fialovou barvou, plnou ovocnou chutí či vůní lesního ovoce a fialek. Jsou vhodná k párování s hovězím masem, steaky a dalšími grilovanými specialitami. Mezi uznávané producenty Malbecu se v posledních letech zařadilo například vinařství Tamarí sídlící v údolí oblasti Mendoza. „Za pozornost stojí především jejích Malbec Varietal, který je poměrně pikantní a přesto lehce pitelný. Víno překvapí dotekem tříslovin a příjemně kořenitou dochutí, ale také vůní tmavých plodů a bylinek,“ dodává sommelier Jakub Čebiš. K dlouhodobě respektovaným argentinským vinařům se řadí také Doña Paula, jehož vinice se naházejí na úpatí And. Ve svém portfoliu nabízí vedle jiných odrůd především svůj intenzivní Malbec Los Cardos a vyvážený sladký Malbec Estate.

Doña Paula, Malbec Estate: Tento špičkový Malbec disponuje intenzivní fialovou barvu. Ve vůni neuniknou tóny koření, fialek a tmavých ovocných plodů. Chuťově zaujme především pro vyváženost a svěžest. Nabízí jemný a velmi dlouhý závěr. Cena: 294 Kč

Doña Paula, Malbec Estate: Tento špičkový Malbec disponuje intenzivní fialovou barvu. Ve vůni neuniknou tóny koření, fialek a tmavých ovocných plodů. Chuťově zaujme především pro vyváženost a svěžest. Nabízí jemný a velmi dlouhý závěr. Cena: 294 Kč

Produkty obou vinařství do Česka a na Slovenska přiváží společnost Premier Wines & Spirits. Při příležitosti Světového dne Malbecu připravila speciální akci pro zpopulárnění této argentinské odrůdy i u nás. Až do 17. dubna dostanou zákaznici při koupi dvou ze zmíněných vín jednu další lahev Malbecu navíc zdarma. Pro více informací či objednání vín stačí navštívit e-shop www.1er.cz.

DP LOS CARDOS MALBEC 2015 ARTISTICA

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.