Starobrněnští sládci tento týden uvařili slavný speciál – Zelené pivo, kterým si všichni příznivci připijí na velikonoční Zelený čtvrtek 2. dubna 2015. Ve varně pivovaru se přidala i jedna z nezbytných ingrediencí Zeleného piva – bylinný výluh, který se připravuje přímo v pivovaru Starobrno. Zelené pivo 13 letos slaví narozeniny, podle tradiční receptury se vyrábí už podesáté. K dispozici ho bude celkem 4700 hektolitrů, počítaje v to i menší množství pro slovenský trh. Zelené pivo se každoročně vyrábí z kvalitní vody, ječného sladu z toho nejlepšího moravského ječmene a jakostního žateckého chmele. Pivo se vaří tradičním způsobem na dva rmuty. Spolu s chmelem se do mladinového kotle přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin v horké vodě. Díky tomuto způsobu vaření má pivo plnou chuť a příjemnou hořkost. Svou sílu pak Zelené pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů. Dlouhým zráním při teplotě 1 °C se pivo chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz. Posledním krokem při výrobě Zeleného piva je přidání likéru. Právě díky unikátní technologii, bylinnému výluhu a likéru má Zelené pivo svou jedinečnou chuť a nezaměnitelnou barvu. „Zelené pivo po celou dobu vaříme podle stále stejné receptury a na desetileté výročí tohoto unikátního speciálu jsme velmi hrdí. Každoročně se v pivovaru těšíme na Zelený čtvrtek, kdy můžeme Zelené pivo našim štamgastům opět nabídnout,“ konstatoval manažer kvality Jiří Brńovják. Pivo s charakteristickou barvou se ve Starobrněnském pivovaru poprvé vařilo v roce 2006 – tehdy to bylo pouze 80 hektolitrů. Od té doby obliba zeleného speciálu dávno překročila hranice brněnského i jihomoravského regionu a prodává se v celé České republice. Skalní příznivci si ovšem nenechají ujít příležitost objednat si svůj zelený půllitr přímo u zdroje – ve Starobrno Pivovarské restauraci, Pivnici nebo na terase. Pivovarská restaurace i terasa právě teď prochází důkladnou rekonstrukcí, takže desáté narozeniny Zeleného piva všichni hosté oslaví už v „novém“. Jako obvykle se chystají různá hudební vystoupení a další program, na kterém se momentálně usilovně pracuje.
Více z rubriky Gastro
-
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
V centru Prahy otevírá hotel s 382 pokoji The Cloud One Prague. V pěší vzdálenosti od Masaryčky i Hlavního nádraží je...
29.4.2024 -
Baron Hildprandt získal zlatou medaili v mezinárodní soutěži Monde Selection Quality Awards
Ve významné mezinárodní soutěži kvality výrobků Monde Selection Quality Awards získal Baron Hildprandt Ze zralých hrušek zlatou medaili za vynikající kvalitu....
29.4.2024 -
Poslední večeře na Titanicu – tentokrát bez ledové koupele
Kreativně, moderně, a hlavně v bezpečí. Vyhlášená restaurace Triton umístěná v působivé secesní jeskyni na Václavském náměstí připravila na letošní jaro...
26.4.2024 -
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou...
23.4.2024 -
La Veranda představuje nové chutě
La Veranda je jiná než ostatní fine diningové restaurace v Praze. Zde se již přes dvacet let podávají excelentní pokrmy, které...
17.4.2024 -
Legendární italská víla dezertů Ambra Campodonico představila v Praze svůj „CHECK INN CAKE“
Ponořte se do lahodné hry chutí a textur s novým dezertem, který exkluzivně pro hotelovou síť Czech Inn Hotels vytvořila v...
11.4.2024 -
Indický michelinský šéfkuchař Himanshu Saini rozšířil partnery manufaktury Jaeger-LeCoultre
Projekt Made of Makers od Jaeger-LeCoultre spojuje umělce z různých oborů mimo hodinářství, aby rozšířil hranice dialogu mezi hodinářstvím a uměním....
10.4.2024 -
Snídaně s lanýžem
Příběh se začal odehrávat v restauraci Deer již před několika lety. Před třemi roky přišel šéfkuchař Lubomír Dolejš a jeho prvním...
10.4.2024 -
Dvě vzácné whisky vytvořila umělá inteligence. Nabízí se za 50 000 $
Společnost Diageo překročila hranice tradičního a moderního, aby dala světu dvě exkluzivní láhve whisky, jejichž cena dosahuje astronomických 50 000 dolarů...
9.4.2024