Sociální sítě
Nahoru

Svatomartinský speciál je jako stvořený k dozlatova upečené huse

Milovníci speciálních piv se po roce opět dočkali: už za pár dnů mohou ve své oblíbené hospodě ochutnat Svatomartinský speciál 13. Jak sám název napovídá, pivovarníci ho uvařili k oslavám svátku svatého Martina. Po loňské dobré zkušenosti si na něm pochutnají i na Slovensku, kam míří celkem 520 hektolitrů. Štamgasti v Čechách a na Moravě budou mít k dispozici 750 hektolitrů, což je o padesát více než vloni.

KRU_SvatomartSpecial2016Svatomartinské pivo se letos vyrobilo už po čtvrté v řadě. Jde o nefiltrovaný extra hořký světlý speciál s objemem alkoholu 5,9 %, který se vařil začátkem září a pět týdnů zrál při teplotách kolem nuly. Žatecký chmel, který pivu dodává jedinečnou chuť, pochází z letošní sklizně. Při výrobě speciálu sládci použili technologii studeného chmelení – to znamená, že se pivo dochmeluje i během ležení, takže se do něj postupně uvolňují aromatické látky. Proto se vyznačuje výrazným chmelovým aroma.

„Svatomartinské pivo posíláme zhruba do tisícovky provozoven v Čechách i na Moravě. I já sám se těším, až si ho půjdu vychutnat s kamarády do naší oblíbené restaurace společně se svatomartinskou husou. Budu rád, když si na ně zajdete také, Svatomartinský speciál si nesmíte nechat ujít,“ konstatoval obchodní ředitel pro gastronomii z českého HEINEKENU František Čermák.

Svatý Martin, který slaví svátek 11. listopadu, má podle lidových pranostik přijet na bílém koni a přivézt první sníh, což signalizuje, že definitivně přišla zima. I proto naši předkové svátek spojovali s odpočinkem po celoroční práci, kdy byla úroda pod střechou, a těšili se na svatomartinské hodování. Na stole nechyběla vykrmená a do zlatova upečená husa. Podle legendy na pekáči mohla skončit také proto, že světce Martina, který žil ve čtvrtém století, husy svým kejháním rušily při jeho kázání. Podle druhé legendy se skromný Martin před tím, než byl zvolen biskupem, schoval do kurníku, ale husy ho prozradily. Ať už to bylo jakkoli, tato oblíbená tradice se udržela do dnešních dnů. Pořádnou husu je třeba zapít pořádným pivem a Svatomartinský speciál je pro to jako stvořený.

Více z rubriky Restaurace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.